Artikkelit

OSTA VIISAUTTA – ÄLÄ MYY!

Tämä erikoinen neuvo löytyy Raamatusta Sananlaskujen kirjasta, joka on täynnä opetusta viisaudesta. Pitäisikö mennä
kauppaan, jotta voisi ostaa viisautta? Mistä löytyisi sellainen kauppa? Mitä tarkoittaa, ettei pidä myydä viisautta?

Sanan ’viisas’ merkitys on, että joku on taitava ja osaava. Hän ei vain tiedä asioita, vaan myös osaa toimia viisaasti. Elämänviisaus tulee kokemuksen myötä ja siitä on hyötyä työn onnistumiseen.

Syntiinlankeemuksen seuraukena luomisessa ihmiselle annettu viisaus turmeltui. Siitä tuli itsekästä, maailmallista viisautta, joka hylkäsi Jumalan. Viisautta kyllä tarvitaan, ehdottomasti, mutta on erotettava sen lähde, mistä se kumpuaa.

Ylhäältä tuleva viisaus on todellinen avain taivallisiin aarteisiin. Se on oikeaa sydämen viisautta. Se tulee Jumalalta Kristuksen lunastustyön kautta, joka on Jumalan voima ja viisaus. Hänessä on kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätketyinä.

Kaikille tarjotaan tätä viisautta evankeliumin julistuksen kautta, mikä ei tapahdu ihmisviisaudella vaan Pyhän Hengen voimalla. Ensimmäiset kristityt olivat täynnä Henkeä ja viisautta. Viisauden ja ilmestyksen Henki tuli esiin rukouksessa, todistamisessa ja kaikessa palvelemisessa.

Miten astua sisälle Jumalan viisauteen? Ei se tule sattumalta toisille ja toisille ei! Raamattu osoittaa selkeän tien: ”Herran pelko on viisauden alku, Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä.” Siinä on kyse intiimistä suhteesta Jumalan kanssa.

Salomolle annettiin aikoinaan ainutlaatuisen tilaisuus, kun hän oli tullut Israelin kuninkaaksi. Hän sai anoa Jumalalta, mitä ikinä tahtoi. Hän pyysi viisautta ja se oli Jumalalle niin mieluista, että hän sai kaikkea muutakin sen ohessa – ylenmäärin.

Jeesus kertoi vertauksen viidestä viisaasta ja viidestä tyhmästä morsiusneidosta, jotka odottivat sulhasen saapumista. Ratkaiseva ero heidän välillään oli, ettei tyhmillä ollut riittävästi öljyä, jotta tunnustuksen lamput olisivat palaneet. Viisaat sen sijaan olivat valmiita.

Ole sinä viisaan neidon kaltainen äläkä ’myy viisautta’ mistään hinnasta, ettei lamppusi sammu. ’Osta viisautta’ ja täyty Pyhällä Hengellä yhä uudelleen! Anna lamppusi palaa kirkkaasti.

Seppo Pehkonen

Artikkelit